FAQ
Smart Exploration Research Center
Uppsala Sweden
Vad är Smart Exploration Research Center i korthet?
Smart Exploration Research Center är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum finansierat av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Centret vann 2023 en nationell utlysning från SSF med fokus på prospektering och utvinning av strategiska och kritiskt viktiga metaller (CRM).
Smart Exploration Research Center har beviljats 60 miljoner kronor och är finansierat i sex år. De ingående parterna bidrar med ytterligare finansiering vilket gör att centrets totala budget är cirka 120 miljoner kronor. Centret startade den 1 januari 2024 och kommer med nuvarande finansiering att bedriva verksamhet fram till slutet av 2029.
Vilka parter ingår? Hur bedrivs verksamheten?
Smart Exploration Research Center har sin bas vid Uppsala Universitet och drivs i samarbete med universiteten i Stockholm, Göteborg och Lund, gruvföretagen Nordic Iron Ore AB, Inmet Mining Sweden AB och Eurobattery Minerals AB, techföretagen Amkvo AB, BitSimNow AB, Epiroc AB och samhällsbyggnadsföretaget Tyréns AB. Dessutom stöds centret av den regionala samarbetsorganisationen AB Samarkand2015. Målet är att fylla i de kunskapsluckor som finns genom att göra vetenskapliga framsteg och utveckla ny och innovativ teknik och metodik för utvinning av de strategiskt viktiga metallerna (CRM).
Tillsammans samlar konsortiet ledande akademiska och industriella aktörer i Sverige, med expertis från fyra universitet, tre gruvföretag, fyra techföretag och en samhällsbyggnadsaktör. Organisationerna har olika kompetenser, bland annat inom områdena ekonomisk och strukturell geologi, geofysik, nanoteknik, robotik, dataanalys, borrteknik, säkerhet, etik, miljö- och social styrning (ESG) samt avseende hållbar utveckling (SDG).
Den samlade och breda kompetensen ger goda förutsättningar för lyckad överföring av forskningsresultat till på marknaden användbara innovationer. Att utveckla tekniska lösningar som är konkurrenskraftiga på marknaden är ett centralt mål för centret.
En mer detaljerad beskrivning av ”vem är vem och vem gör vad” hittar du på Om oss sidan.
Vilka är de viktigaste målen för centret?
Centret fokuserar på att överbrygga kunskapskluckor genom att utveckla ny teknik och vetenskapliga metoder för innovativ CRM-utvinning. Syftet är att förse Sverige med banbrytande prospekteringslösningar samtidigt som det etablerar sig som ett globalt nav för högkvalitativ vetenskaplig forskning, som också ska attrahera både gruvföretag och unga forskare. Dessutom planerar centret att stötta ytterligare forsknings- och utvecklingsaktiviteter genom sk tematiska förslag via aktörerna från näringslivet och andra stödjande organisationer.
Ambitionen är att förse Sverige med nya prospekteringslösningar och utgöra ett globalt kunskapscenter, utveckla vetenskap och forskning av hög kvalitet, locka till sig gruvföretag och unga forskare.
Hur bedrivs verksamheten för att målen ska uppnås?
Centret bedrivs via fyra tekniska och vetenskapliga sk nav, med vars ett specifikt tema inom vilket kunskapsluckorna ska fyllas. De fyra naven kopplas samman genom tre huvudteman: (1) Innovation-Digitalization, (2) Footprints-Pathfinders, and (3) Integration-Target Ranking.
Dessa initiativ kännetecknas av vetenskaplig djärvhet och/eller teknisk potential att generera värdefulla immateriella rättigheter (IP). Våra primära mål är att testa tillämpbarheten av lösningar genom demonstration och utveckling till högre tekniska mognadsnivåer (TRL) och/eller att bidra till utveckling av nya modeller, data och mål. Det slutliga målet är att öka antalet nya primära och sekundära tekniska lösningar, som också medför förbättrade prospekterings-, utvinnings- och mineralbearbetningsmetoder.
Var kommer centret att genomföra pilotprojekt?
Fyra lokaler finns redan tillgängliga via våra partners och vårt tidigare arbete i Sverige:
- i Bergslagen där de primära fyndigheterna är IOCG-metaller (järn, koppar, guld) men också sällsynta jordartsmetaller (REE),
- den svenska fjällkedjan (De svenska Kaledoniderna) där vi tittar på svartskiffer och tillhörande fyndigheter, även inom områden som tidigare inte har utforskats
- Lithium-bärande och alkaliska system och karbonatitsystem.
- magmatiska Ni-Cu-PGE- och IOCG-system i norra Sverige.
Där det är relevant kommer även fyndigheter och geologiska förhållanden i anslutning till men utanför Sverige att studeras, för att öka förståelsen till förbättrad prospektering. Förväntningen är att den utvecklade kunskapen och de tekniska lösningarna ska finna intressenter utanför Sverige för att användas i pilotstudier och kunna utvecklas till högre TRL:er.
Varför är det viktigt att skapa ett forskningscenter för prospektering av strategiskt viktiga metaller (CRM)?
Klimatarbetet kräver en påskyndad energiomställning för utfasning av fossila bränslen och koldioxidneutralitet, vilket i sin tur kräver tillgång till mineral, särskilt kritiska metaller och strategiskt viktiga mineraler, här gemensamt kallade CRM.
Sverige var en gång världsledande inom mineralprospektering och innovation (t.ex. i världsledande inom geofysiska mätsystem), men har sedan valt att främst fokusera på exploatering och mindre på investeringar i innovation inom mineralprospektering. Det har resulterat i att Sverige nu är en följare istället för en ledande aktör när det gäller prospekteringslösningar. För att säkerställa en hållbar tillgång till CRM i samma takt som grön teknik utvecklas i Sverige behövs ett fokuserat kunskapscenter med bred expertis inom olika kunskapsområden och olika delar av akademin och näringslivet.
Den ökade satsningen på grön teknik och politiska initiativ avseende tillgång på CRM (t.ex. risk för leveransproblem för många svenska tjänste- och produktföretag) har tvingat många länder att omvärdera sina resurser och ägna mer uppmärksamhet åt frågor som rör miljö- och social styrning (ESG) redan i prospekteringsskedet. Därför bedöms det vara intressant för nya aktörer, företag, tekniklösningar och specifika kompetenser att utforska området CRM i Sverige. Sverige har en lämplig geologi, i stora delar av landet, där flera CRM-fyndigheter redan har identifierats i både arkeiska och fanerozoiska bergarter.
Vilket socialt ansvar tar centret?
Centret har en skyldighet att nå ut med information om sin verksamhet till allmänheten. Det är inte bara ett ansvar gentemot finansiärerna utan också ett socialt ansvar att kommunicera verksamhet och resultat till allmänheten, intressenter i allmänhet, beslutsfattare och icke-statliga organisationer, forskare och företagare. Centret lägger stor vikt vid civilsamhällets engagemang, och planerar för pilotstudier inom Social License to Operate (SLO), förbättrade ESG-relaterade sätt att bedriva prospekterings- och gruvverksamhet, och genomför i synnerhet särskilda aktiviteter under. Vid fältarbeten kommer informationsmöten med lokalsamhället att hålls, affischer hängs upp på anslagstavlor, lokala medier kontaktas och lokala skolor kommer att bjudas in dör att besöka våra aktiviteter.
Samtidigt som vi fokuserar på Sverige vill vi vara en förebild, ett neutralt och opartiskt centrum för både tekniska och för socioekonomiska aspekter av prospektering och gruvdrift för både allmänheten och företag, för att förbättra möjligheterna till prospektering på global nivå. Dåliga exempel har redan skadat svensk gruvindustri för lång tid framöver, vilket innebär att förbättringspotentialen är stor.
Hur kommer centrets nya kunskap att nå ut på marknaden? Vad händer med alla resultat och data?
Centret olika parter kommer att publicera nyheter och resultat i både populärvetenskapliga tidskrifter och i form av vetenskapliga artiklar i olika tidskrifter. Vi kommer också att ta fram marknadsföringsmaterial i vår huvudkanal LinkedIn. Vi kommer att ha exponering på stora branschspecifika evenemang. Vi har också planerat framtagning av e-föreläsningar och webinarier för att nå ut till en större publik. Dessa online-sessioner kommer att spelas in och göras tillgängliga för allmänheten via centrets webbplats och andra plattformar.
Data kommer att bli öppet tillgängliga så snart de vetenskapliga målen är uppnådda och de tekniska lösningarna är skyddade via patent eller andra affärsmässiga skydd. Länkar och information om hur data och resultat kan tillgängliggöras kommer att tillhandahållas i ett senare skede.
Det är en stark ambition hos projektpartnerna att ta de prototyper och metoder som utvecklas inom centret hela vägen till kommersiell introduktion på marknaden, och göra dem allmänt tillgängliga för användning. Vi har tagit fram en affärsplan och harredan börjat skydda våra IP:n via varumärken, patent och andra medel för att maximera det kommersiella värdet av de tekniska lösningarna.
Finns det några hälso- eller miljörisker med den verksamhet som Smart Exploration Research Centre bedriver?
Potentiella risker studeras noggrant och kontinuerligt, och åtgärder för hantering av identifierade risker görs. Centret syftar till att utveckla miljövänliga instrument och tekniska lösningar och sk icke-förstörande undersökningsmetoder för prospektering. Alla prototyper som tas fram ska uppfylla svensk och EU-standard.
En HSE-plan för hantering av Hälso-, säkerhets-, och miljörisker har tagits fram för användning vid både fältarbeten och i samband med möten inom centret.
Ambitionen är "noll skada på människor", "noll skada på miljön" och "inget arbete är viktigt om det inte kan utföras på ett säkert sätt".
Prospekteringslösningarna, marknadsföringsmaterialet och våra aktiviteter ska inte utgöra någon risk för allmänheten eller miljön.
Hur gör man om vill engagera sig i centrets verksamhet?
Vi är öppna för sponsorstöd och tips om lokaler för fältförsök. Vi erbjuder också en möjlighet att bli "Friends of the Center" genom två olika medlemsnivåer: (1) HREE och (2) LREE och kommersiellt arbete.
Redan från början stöder de fyra nordiska statliga geologiska centren (SGU, NGU, GTK och GEUS) samt de internationella gruvföretagen BHP, Anglo American och Metal Earth Research Center centret och tillhandahåller data, kunskapsutbyte, utbytesprogram för unga forskare och uppskalningsmöjligheter av tekniska prototyplösningar.
Kolla in vår webbplats och följ våra sociala mediekanaler för att se projektetresultat, webbinarier och annan information.
Kontakta oss via PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9Ac21hcnRleHBsb3JhdGlvbi5zZSIgdGFyZ2V0PV9ibGFuaz5pbmZvQHNtYXJ0ZXhwbG9yYXRpb24uc2U8L2E+ eller kontakta forskningsledare PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmFsaXJlemEubWFsZWhtaXJAZ2VvLnV1LnNlIiB0YXJnZXQ9X2JsYW5rPmFsaXJlemEubWFsZWhtaXJAZ2VvLnV1LnNlPC9hPg== för en diskussion om samarbete direkt.